Pages

Monday, May 30, 2011

Sunday, May 29, 2011

Are You a Good Listener?


Macam mana nak tahu sama ada anda adalah pendengar yang baik atau tidak?
So ada faktor2 yang boleh dipraktikkan dan perlu dihindarkan
untuk untuk menjadi pendengar yang baik
Tapi ni mengikut pendapat saya sendiri lah
As usual, lain orang, lain pandangannya  :)


1. mata anda tepat memandang mata orang yang berbicara
kalau kawan kita tengah mengadu masalah atau bercerita tentang apa2 sahaja, dia pasti mahukan perhatian yang penuh daripada anda. sebagai seorang pendengar yang baik, anda akan memandang tepat ke mata kawan anda. anda akan merenung dengan penuh khusyuk tanpa memandang ke tempat lain

2. tidak membuat kerja lain
ketika kawan anda tengah bercakap, anda tak seharusnya membuat kerja lain. dengarlah baik2 apa yang dia katakan. cuba fahami apa yang dia cakap. kadang2, cuba anda mengangguk pada mana2 bahagian yang perlu. untuk menunjukkan anda sedang mendengar kata2 kawan anda. janganlah masa diorang luahkan perasaan, masa tulah anda nak gunting kertas lah, panggil kawan anda yang lain kejap lah. itu menunjukkan anda tak peka tentang perhatian yang perlu diberi saat itu

3. cuba untuk tidak mencelah
mana2 orang pun, akan cukup pantang kalau dicelah ketika sedang bercakap. apatah lagi orang yang tengah meluahkan perasaan sedih atau apa2 sahaja. seorang pendengar yang baik, dia tak akan menyampuk ketika sesorang sedang berbicara. anda seharusnya membiarkan dahulu kawan anda menceritakan dan meluahkan perasaannya. kalau nak bagi pandangan atau nasihat, tunggu dulu. bila dia dah diam, baru anda berbicara

4. beri respon yang sepatutnya
sometimes, orang yang sedang meluahkan masalah mereka, akan memerlukan lebih banyak perhatian daripada anda. so, cubalah berikan perhatian yang sepenuhnya pada mereka. untuk menunjukkan yang anda betul2 sedang mendengar, anda perlulah memberi respon yang sepatutnya.  kalau dia cakap benda yang betul, anggukkan kenyataannya atau pun cakap "a'ah. betul tu". kalau dia sedang mengadu, tiba2 dia menangis, ambillah tangannya atau sentuh bahunya dan usap dengan lembut. itu dapat menunjukkan yang anda adalah seorang pendengar yang baik




Saturday, May 28, 2011

Macam mana nak tahu Gurl suka anda?



1. dia pandang anda, bila anda pandang, dia pandang tempat lain dengan pantasnya
kalau gurl tu sukakan anda, dia akan sentiasa nak pandang anda. bagi dia, tengok muka anda sekali memang tak cukup. tapi kalau nak pandang direct, malu babe. so dia akan pandang senyap-senyap. si bila anda terpandangkan dia,anda akan perasan dia tengah pandang anda tapi cepat2 mengalihkan pandangan. sebab dia taknak anda perasan

2. bersikap dingin dengan anda seorang sahaja
mungkin tak semua gurl macam ni, tapi sesetengahnya begini. gurl memang suka buat sesuatu yang membolehkan lelaki yang dia suka,pandang dia. so dia akan buat apa yang orang lain tak buat. contohnya,bersikap dingin. gurl tak akan layan anda sebagaimana dia layan orang lain. dia cakap2 dengan kawan lelaki lain,tapi bukan dengan anda. dia gelak2 dengan lelaki lain, tapi bukan dengan anda. dia senyum2 dengan lelaki lain,tapi bukan dengan anda.

3. timbul gosip dia dengan anda
memang lumrah gurl suka berkongsi cerita dengan kawan2 dia. tambah2 lagi bab hati dan perasaan ni. dia akan luahkan kat kawan dia, siapa lelaki yang dia suka. so terang2 lah yang dia dah buat risiko dia sendiri. kawan2 dia akan mula mengenakan-ngenakan anda dengan dia. mulalah kawan2 dia memanggil nama anda bila dia dan kawan2 dia berjalan di sebelah anda

4. asyik nak marah anda sahaja
gurl memang sukakan perhatian. dia suka kalau lelaki yang dia suka,concern kan dia. caranya, dia akan suka marah2 anda. buat itu marah. buat ini marah. semuanya serba tak betul. so anda tak boleh nak marah dia balik. sebab itu tandanya dia nak tunjukkan yang dia sukakan anda, cuma sebab dia nak cover perasaan tu, dia pun berkelakuan begitu. dengan cara itu, anda akan mula perasan kelainan prengai dia yang lain daripada kawan perempuan anda

5. dia menjeling pada anda bila anda berbual dengan perempuan lain
gurl memang kuat cemburu. hal2 kecik pun dia mudah cemburu. gurl memang tak suka bila tengok lelaki yang dia suka berbual dan bergelak ketawa dengan perempuan lain. dia mula rasa cemburu. dia takut anda suka pada perempuan lain itu. so bila anda terpandang dia, dia akan perasan yang dia menjeling pada anda. bagi anda,anda tak jumpa sebab apa dia menjeling pada anda kan? itu adalah kerana dia cemburu dengan anda






Friday, May 27, 2011

Tanda Lelaki Sukakan Anda



1. perangai dia berubah bila dia bersama dengan anda
lelaki ni memang sejak azali kasar. dengan kawan lelaki, tak sah kalau nak main lepuk2, tepuk bertampar,sepak terajang. cakap pun suara macam kawan dia satu batu jauh eh. tapi bila ada je girl yang dia suka, done2 tu la dia nak jadi baik. suara mendatar je. cakap lemah lembut gila

2. dia tengah marah gila. tapi bila anda pujuk, terus cool down
kalau lelaki tengah marah, dia memang tak suka kalau kawan lelaki dia yang tenangkan. dia rasa maruah dia tercabar. dia takkan calm down. kalau kawan perempuan dia yang tenangkan, confirm kawan perempuan dia tu kena maki balik. tapi cuba kalau girl yang dia suka pujuk dia, diam habis. 

3. bila lelaki luangkan masa dengan anda
kalau anda perasan, lelaki kalau dah jumpa kawan lelaki dia, memang tak ingat dunia. berborak macam kelas tu diorang yang punya. tak ingat dah pasal benda lain. tapi kalau lelaki tu ada gurl yang dia suka, dia cuba sehabis daya dia untuk cari masa untuk berborak dengan gurl tu. kalau boleh dia nak habiskan masa dia dengan gurl yang dia suka tu je

4. bila lelaki tu perasaan benda remeh temeh pasal anda
lelaki memang tak suka benda yang remeh temeh ni. leceh la konon. tapi kalau bab gurl yang dia suka, semua benda dia perhati. dia teliti. dia kaji. kalau dia call, dia lebih banyak diam,dia bagi anda je yang bercakap. sebab dia suka cara anda gelak. bila anda buat presentation,dia tenung je. dia perasan yang tangan anda suka pintal2 tudung. bila anda berborak dengan kawan2, dia akan jeling anda. and tengok macam mana anda bercakap

5. bila dia menjaga kehormatan anda
hah yang ni special sikit. kalau kawan2 perempuan, lelaki memang lebih bebas dalam bab pergaulan. dia tak kesah kalau nak tarik tudung dia ke, nak jentik jari dia ke,nak lempang pipi dia ke. tak pun dia cubit kawan perempuan dia ke. tapi kalau dengan gurl yang dia suka, dia akan jadi baik. tak berani nak sentuh. tak berani nak menyakiti.



p/s: sumber dari blog yang best! ;)



I'm Back

YEAAAYYYYYYY
I'm back!
selama minggu exam ni
memang segala laman sosial kena berpuasa
facebook tak payah cakaplah kan
memang deactivate terus. great.
dah satu kerja pulak ramai yang tanya kenapa tutup akaun
well. well
saya ni tak pandai kawal diri
so langkah drastiknya, kenalah deactivate
tak payah susah susah hati harini ada notification ke tak


p/s: 5th June.....   *__^


Friday, May 6, 2011

Tuesday, May 3, 2011

Count on Me



If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you


to all my friends
you are my treasure



p/s: I just love this song  <3



Monday, May 2, 2011

Brandon Urie. Auwww!


pada saat
2.19-2.27
2.30


BRANDON URIE 

I'm melting!
kenapa kacak sangat??




p/s: tak habis habis ulang waktu dia yang paling handsome dalam video tu ;)




Marry Me.








Forever can never be long enough for me
Feel like I've had long enough with you
Forget the world now we won't let them see
But there's one thing left to do

Now that the weight has lifted

Love has surely shifted my way
Marry Me
Today and every day
Marry Me
If I ever get the nerve to say
Hello in this cafe
Say you will
Mm-hmm
Say you will
Mm-hmm

Together can never be close enough for me

Feel like I am close enough to you
You wear white and I'll wear out the words I love
And you're beautiful
Now that the wait is over
And love and has finally shown her my way
Marry me
Today and every day
Marry me
If I ever get the nerve to say hello in this cafe
Say you will
Mm-hmm
Say you will
Mm-hmm

Promise me

You'll always be
Happy by my side
I promise to
Sing to you
When all the music dies

And marry me

Today and everyday
Marry me
If I ever get the nerve to say hello in this cafe
Say you will
Mm-hmm
Say you will
Marry me 




p/s:  Bruno Mars - Marry You



Minta Maaf




minta maaf
untuk kawan kawan saya
sebab post sebelum ni agak keterlaluan
dan tak macam saya langsung
itulah saya 
saya manusia jugak
marah ada limit jugak
bila dah mencabar kesabaran
meledaklah
minta maaf semula ya kawan-kawan
saya terkeluar dari diri saya sekejap
tapi saya masih saya ok
tak ada masalah kekeliruan identiti

:)


p/s: thanx Tasha 


Sunday, May 1, 2011

Speechless!





meniru identiti orang

mendedahkan masalah peribadi

mencari perhatian murah

bila kamu nak berhenti ni?